Om ditt kontrakt och din hyra

Här hittar du information om hur du betalar din hyra, hur du gör om du vill säga upp din lägenhet och vad som gäller om du ska flytta.

Hyran

Hur och när ska jag betala?

Du får inbetalningsavier av oss för tre månader i taget. Se till att spara dem. Skulle du sakna någon ber vi dig kontakta oss så skickar vi en ny.

Hyran ska betalas i förskott och vara oss tillhanda senast den sista vardagen månaden innan. Det innebär t ex. att hyran för april ska vara betald senast den sista mars. Tänk på att överföringen kan ta några dagar beroende på hur du betalar.

E-faktura

E-faktura är ett enkelt och bekvämt sätt att betala fakturor. Du ansöker om e-faktura i din internetbank och får ett meddelande i din internetbank när allt är klart och första e-fakturan kommer. Därefter får du meddelande i internetbanken när kommande fakturor anlänt. Då måste du godkänna fakturan för betalning.

Autogiro

När du betalar med autogiro dras betalningen automatiskt på rätt dag och du behöver inte riskera att betalningen kommer in för sent. Skulle det saknas täckning på ditt konto behöver du göra en manuell inbetalning. Du kan avbryta autogirot när du vill. För att starta autogiro ska en blankett för autogiro fyllas i och postas till oss. Tag kontakt med oss för att beställa en sådan blankett.

Vad händer om jag inte betalar?

Ibland händer det att en hyresgäst får problem med att betala hyran. För det mesta brukar problemen vara tillfälliga och lösa sig på kort tid. Du blir inte uppsagd från din lägenhet om du är sen med en inbetalning. Men om du vid upprepade tillfällen är sen med betalning av din hyra kan du förlora ditt kontrakt.

Blir du sen med hyran? Kontakta oss genast så kan vi komma överens hur vi löser det.

Så bestäms hyran

Vi bestämmer inte hyreshöjningarna på egen hand. Vi förhandlar alltid med Hyresgästföreningen och fastighetsägarförening, så att det blir så rättvist och rimligt som möjligt. Hyresgästföreningen företräder dig som hyresgäst.

Normalt höjs hyran lite varje år. Orsaken kan vara höjda skatter och höjda avgifter för el, värme, vatten och avfallshantering. Om vi har gjort förbättringar och renovering i den fastighet du bor i så att standarden på ditt boende blivit högre kan det också leda till höjning av hyran.

Uppsägning

Ditt hyresavtal ska sägas upp skriftligt hos oss. På ditt hyreskontrakt även avsatt plats för uppsägning. Skriv under kontraktet och posta till oss eller lämna in på vårt kontor. Därefter undertecknar vi också uppsägningen. När vi har tagit emot din uppsägning är lägenheten uppsagd tre månader fram till närmast kommande månadsskifte. Om du t ex. säger upp din lägenhet den 15 januari så gäller kontraktet till den 30 april.

Vid dödsfall kan lägenheten sägas upp på en månad.

Under din uppsägningstid ska lägenheten hållas i ett rent och snyggt skick så att vi kan visa den för nya intressenter.

Flyttstädning

När det är dags att flytta från lägenheten är det viktigt att den städas noga. Glöm inte balkong och förråd. Om städningen måste göras om efter att du flyttat behöver du stå för kostnaderna.

Här hittar du tips om vad som ska ingå i en flyttstädning.

Hjälp med flyttstädningen?

Vill du ha hjälp med städningen i samband med flytt kan du kontakta oss. Vi har samarbete med städföretag som till ett bra pris kan städa din lägenhet. På så vis lämnar du över ansvaret till städfirman.

Vi besiktar din lägenhet när du flyttar

När du tömt och städat din lägenhet kommer vi att besikta den. Vi går igenom alla utrymmen inklusive ev förråd och garage. Besiktningsmannen går igenom lägenheten för att se efter skador och onormalt slitage.

Tänk på att:

  • Allt som hör till lägenheten ska finnas på plats vid besiktningen, till exempel dörrar, hatthylla, gardinbeslag, badrumsskåp etc.
  • Väggfasta skåp, vitvaror, loftsäng med mera som du själv installerat eller tagit över från en tidigare hyresgäst ska tas bort.
  • Har du själv installerat diskmaskin i lägenheten ska du återställa köksskåpet och se till att vattenförsörjningen är ordentligt stoppad.

I samband med flytt ska samtliga nycklar återlämnas.